Tradycyjnie knedle przygotowuje się z ciasta ziemniaczanego. Jest więc z nimi trochę roboty. Proponujemy ciasto łatwiejsze. Robi się je szybciej i jest bardzo smaczne. Knedle są leniwe, o mniej przy nich pracy, ale są równie pyszne, a może nawet jeszcze pyszniejsze niż te tradycyjne.
Knedle - historia
Nazwa "knedel" pochodzi od niemieckiego słowa "knödel", czyli kluska. Przygotowuje się je w Niemczech, Austrii i Czechach. Miewają nadzienie wytrawne, ale często robione są na słodko. Knedle z morelami to wielki przysmak w Czechach.
Świeże morele trzeba jeść w sezonie
Morele są pyszne, aromatyczne i delikatne. Sezon na morele w Polsce to lipiec i sierpień. Trzeba się nimi teraz najeść, bo świeże morele trudno przechować. Morele, zarówno świeże, jak i suszone, mają wiele witamin - A, C, E, z grupy B - a także potas, żelazo, błonnik oraz antyoksydanty takie jak beta-karoten i flawonoidy. Składniki na leniwe knedle z morelami kupimy z łatwością. To danie pyszne i nie kosztuje wiele. Warto zajrzeć na lokalny bazarek i kupić świeże morele.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - leniwe knedle z morelami
Składniki
- 250 g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Ok. 1/2 szklanki mąki
- morele - pół kilograma
- 50 g masła
- kilka łyżek bułki tartej
Przygotowanie
W misce dokładnie rozgniatamy twaróg widelcem. Dodajemy jajko, mąkę i szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto kładziemy na stolnicy. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 4 cm i kroimy plasterki o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek ciasta lekko ugniatamy, kładziemy na niego morelę bez pestki. Dokładnie oblepiamy morelę ciastem. Formujemy zgrabne kulki. Zagotowujemy lekko osoloną wodę. Knedle wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 4 minuty po tym, jak wypłyną na wierzch. Podajemy polane bułką tarta zrumienioną na maśle. Leniwe knedle z morelami gotowe. Smacznego!