Rosół to chyba najbardziej popularna zupa w Polsce. Jest też bazą do przygotowania innych pysznych zup, np. pomidorówki. Rosół wzbogaci także smak sosów i wielu potraw. Rosół w kuchni po prostu jest niezbędny. Jak więc przechowywać rosół?

Zrób to, zanim wstawisz rosół do lodówki

Rosół trzeba odpowiednio przygotować do przechowywania. Przede wszystkim musi być porządnie schłodzony. Inną ważną czynnością jest przecedzenie rosołu. Z jarzyn, które gotowały się w rosole można przygotować pyszną sałatkę jarzynową. Zdaniem Magdy Gessler jarzyny, które gotowały się w rosole są najpyszniejsze, gdy robi się sałatkę jarzynową. Z mięsa z kolei można zrobić np. farsz do krokietów czy pierogów.

Reklama

Ile rosół może stać w lodówce?

Rosół przecedzony i schłodzony może stać w lodówce nawet tydzień. Jeśli jednak mamy zamiar wykorzystać rosół później, trzeba zastosować inne metody przechowywania tej zupy.

Wekowanie rosołu

Wekowanie to sprawdzony i bardzo skuteczny sposób na przechowywanie jedzenia. Przecedzony rosół przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Potem wstawiamy słoiki do gorącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut. Tak zawekowany rosół może stać w lodówce nawet kilka tygodni.

Mrożenie rosołu

Mrozimy "czysty", przecedzony i zimny już rosół. Wlewamy zupę do szczelnych pojemników lub woreczków strunowych. Odmierzmy mniejsze porcje zupy - rosół szybciej się zamrozi i można wyciągać z zamrażalki tylko potrzebną do przepisu ilość. Na woreczku napiszmy, kiedy zamroziliśmy rosół. Mrożony rosół można przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.