Wielkanoc nie może obyć się bez babki. To jedno z tych ciast, którym właśnie podczas tych świąt lubimy się zajadać. W sieci można znaleźć wiele przepisów na babki wielkanocne, ale ta od Ewy Wachowicz jest naprawdę warta wypróbowania.

Cytrynowa babka z mascarpone. Ile dni przed Wielkanocą upiec?

Zabierając się za pieczenie ciast wielkanocnych, w tym cytrynowej babki z mascarpone od Ewy Wachowicz, warto zrobić to na 2-3 dni przed świętami. Dobrze jest, więc zacząć piec w Wielki Czwartek albo Wielki Piątek. Ciasta będą miały dzięki temu czas, by się przegryźć. Ponadto ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia zachowują świeżość dłużej niż drożdżowe.

Reklama

Cytrynowa babka z mascarpone. Czy trzeba przechowywać w lodówce?

W temperaturze pokojowej babka również ta cytrynowa babka z mascarpone od Ewy Wachowicz przetrwa bez żadnego uszczerbku ok. 3 do 4 dni. Jeśli upieczemy ją jeszcze wcześniej przed świętami to warto trzymać ją w lodówce, by nic się z nią nie stało. Warto też zabezpieczyć ją przed wyschnięciem. Jak zrobić cytrynową babkę z mascarpone od Ewy Wachowicz? Oto przepis.

Cytrynowa babka z mascarpone - składniki

  • 5 - jajek
  • 250 g - cukru
  • 400 g - mascarpone
  • 400 g - mąki
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka - proszku do pieczenia
  • 150 ml - oleju z pestek winogron
  • skórka z 2-3 cytryn
  • sok z 1 cytryny

Dekoracja

  • lukier na soku z cytryny i cukrze pudrze
  • borówki amerykańskie
  • truskawki
  • maliny
  • mięta

Cytrynowa babka z mascarpone - przygotowanie

  • Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją i podwoją objętość dorzucić mascarpone. Utrzeć. Dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • Ponownie zmiksować. Wlać olej i wymieszać robotem. Dodać skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny. Utrzeć i przełożyć do foremki na babę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, średnica 26 cm). Wierzch wyrównać.
  • Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu udekorować lukrem, owocami i miętą.