Wielkanoc nie może obyć się bez babki. To jedno z tych ciast, którym właśnie podczas tych świąt lubimy się zajadać. W sieci można znaleźć wiele przepisów na babki wielkanocne, ale ta od Ewy Wachowicz jest naprawdę warta wypróbowania.
Cytrynowa babka z mascarpone. Ile dni przed Wielkanocą upiec?
Zabierając się za pieczenie ciast wielkanocnych, w tym cytrynowej babki z mascarpone od Ewy Wachowicz, warto zrobić to na 2-3 dni przed świętami. Dobrze jest, więc zacząć piec w Wielki Czwartek albo Wielki Piątek. Ciasta będą miały dzięki temu czas, by się przegryźć. Ponadto ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia zachowują świeżość dłużej niż drożdżowe.
Cytrynowa babka z mascarpone. Czy trzeba przechowywać w lodówce?
W temperaturze pokojowej babka również ta cytrynowa babka z mascarpone od Ewy Wachowicz przetrwa bez żadnego uszczerbku ok. 3 do 4 dni. Jeśli upieczemy ją jeszcze wcześniej przed świętami to warto trzymać ją w lodówce, by nic się z nią nie stało. Warto też zabezpieczyć ją przed wyschnięciem. Jak zrobić cytrynową babkę z mascarpone od Ewy Wachowicz? Oto przepis.
Cytrynowa babka z mascarpone - składniki
- 5 - jajek
- 250 g - cukru
- 400 g - mascarpone
- 400 g - mąki
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka - proszku do pieczenia
- 150 ml - oleju z pestek winogron
- skórka z 2-3 cytryn
- sok z 1 cytryny
Dekoracja
- lukier na soku z cytryny i cukrze pudrze
- borówki amerykańskie
- truskawki
- maliny
- mięta
Cytrynowa babka z mascarpone - przygotowanie
- Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją i podwoją objętość dorzucić mascarpone. Utrzeć. Dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Ponownie zmiksować. Wlać olej i wymieszać robotem. Dodać skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny. Utrzeć i przełożyć do foremki na babę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, średnica 26 cm). Wierzch wyrównać.
- Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu udekorować lukrem, owocami i miętą.