Pierogi z truskawkami, jagodami czy wiśniami. Latem to właśnie to danie często podbija nasze podniebienia. Poza owocami ważnym elementem ich przygotowania jest ciasto. Wiele osób obawia się, że nie zrobi go tak jak należy. Obawiają się, że wyjdzie zbyt twarde i grube.
Idealne ciasto na pierogi. Nic więcej, tylko trzy składniki
Bywa, że rzeczywiście niektóre popełniane przy wyrabianiu ciasta na pierogi błędy niweczą całą naszą pracę. Co, więc zrobić, by ciasto na pierogi było elastyczne i miękkie a do tego dobrze się lepiło i nie rozpadało podczas gotowania?
Magda Gessler zdradza jej przepis na ciasto na pierogi. Okazje się, że wystarczą dosłownie trzy składniki, by wyszło takie jak trzeba.
Ciasto na pierogi. Tylko tak je zagniataj
Ciasto na pierogi z przepisu Magdy Gessler zawsze wychodzi miękkie i elastyczne. Do jego przygotowania wystarczą dosłownie trzy składniki. To również dobry przepis na ciasto na pierogi dla tych, którzy jeszcze nigdy ich nie robili.
Znana restauratorka radzi, by przygotowując ciasto na pierogi zagnieść je ręcznie. Dzięki temu będziemy wiedzieć, czy jest elastyczne i miękkie. Ciasto na pierogi nie powinno kleić się do dłoni. A z jakich trzech składników warto je przygotować? Ciasto na pierogi powinno składać się z mąki pszennej, gorącej wody i soli. Oto dokładny przepis na idealne ciasto na pierogi.
Ciasto na pierogi - składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- sól
Ciasto na pierogi - przygotowanie
- Mąkę i sól przesiać, dodać połowę wody. Energicznie ręką zagnieść ciasto. Następnie powoli wlewać resztę wody i zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
- Tak wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Ciasto wyłożyć na blat i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub foremek wykrajać koła.
- Na każde koło nałożyć porcje farszu i sklejać pierogi. Gotować po kilka sztuk w osolonej wrzącej wodzie. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.