Bigos z cukinii jest świetnym pomysłem na pyszne i szybkie, letnie danie. Mamy do dyspozycji pyszne, świeże warzywa i trzeba z tego korzystać.

Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny

Bigos z cukinii to idealne danie jednogarnkowe. Można go podać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami z wody. Do tego ogórki małosolne i mamy obiad, jak marzenie. Cukinia jest tania i zdrowa. Do tego gotuje się szybko, nie trzeba będzie więc spędzić dużo czasu, przygotowując obiad.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - bigos z cukinii

Składniki

  • 4 cukinie - ok. 1 kg
  • pół kg pomidorów
  • dwie cebule
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g kiełbasy
  • trzy łyżki oleju lub smalcu
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego, dwa liście laurowe
  • po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki, pół łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz i sól

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzewany tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy całość na wolnym ogniu, aż tłuszcz wytopi się z kiełbasy. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Pomidory siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę ścieramy na tarce. Do kiełbasy na patelni wrzucamy marchewkę, podsmażamy chwile, tak samo postępujemy z pomidorami, cukinią i czosnkiem. Dodajemy przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15, 20 minut. Bigos cukinii gotowy, smacznego!