Bigos z cukinii jest świetnym pomysłem na pyszne i szybkie, letnie danie. Mamy do dyspozycji pyszne, świeże warzywa i trzeba z tego korzystać.
Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny
Bigos z cukinii to idealne danie jednogarnkowe. Można go podać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami z wody. Do tego ogórki małosolne i mamy obiad, jak marzenie. Cukinia jest tania i zdrowa. Do tego gotuje się szybko, nie trzeba będzie więc spędzić dużo czasu, przygotowując obiad.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - bigos z cukinii
Składniki
- 4 cukinie - ok. 1 kg
- pół kg pomidorów
- dwie cebule
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 350 g kiełbasy
- trzy łyżki oleju lub smalcu
- 3 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego, dwa liście laurowe
- po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki, pół łyżeczki papryki ostrej
- pieprz i sól
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzewany tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy całość na wolnym ogniu, aż tłuszcz wytopi się z kiełbasy. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Pomidory siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę ścieramy na tarce. Do kiełbasy na patelni wrzucamy marchewkę, podsmażamy chwile, tak samo postępujemy z pomidorami, cukinią i czosnkiem. Dodajemy przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15, 20 minut. Bigos cukinii gotowy, smacznego!