Lato to czas sałatek i surówek ze świeżych, chrupiących warzyw. To wtedy pomidory, sałata czy ogórki mają najlepszy smak. Każda sałatka to witaminowa i zdrowa bomba.
Sałatka działkowca to hit sprzed lat. Ten składnik to podstawa
Wśród sałatek jest kilka takich, które przygotowywane są od lat i nigdy nie tracą na popularności. Jedną z nich jest sałatka działkowca. Dla wielu osób to smak z czasów PRL. Jest dosyć prosta w przygotowaniu. Wystarczy połączyć świeże ogórki z kilkoma warzywami takimi jak cebula, rzodkiewka oraz marchewka.
Smak sałatki działkowca warto podkreślić dodając olej rzepakowy. Jak zrobić sałatkę działkowca? W jaki proporcjach połączyć warzywa? Jakie przyprawy dodać? Oto przepis.
Sałatka działkowca - składniki
- 2 ogórki zielone
- pęczek rzodkiewki
- 1 cebula
- 2 młode marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki cukru
- sok z połówki cytryny
- kilka gałązek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku
- sól i pieprz do smaku
Sałatka działkowca - przygotowanie
- Ogórki umyj i osusz, odkrój końcówki, a następnie posiekaj na drobne plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy.
- Rzodkiewki umyj, a następnie zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki obierz i również zetrzyj na tarce. Wszystkie przygotowane warzywa umieść w dużej misce.
- W osobnej miseczce połącz olej rzepakowy, cukier i sok z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Polej warzywa przygotowanym sosem, a następnie delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Sałatkę udekoruj świeżymi ziołami: szczypiorkiem, natką pietruszki albo koperkiem.