Mizerię zazwyczaj podajemy do obiadu w towarzystwie ziemniaków i mięsa. Azjatycka sałatka z ogórków świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do klasycznego obiadu, jak i jako samodzielna przekąską w upalne dni.
W czym tkwi jej sekret? W dressingu, do którego dodaje się sezam, chilli oraz czosnek. Można zrobić wersję łagodną albo bardziej pikantną. To jednak nie wszystko. Ogórki do przygotowania tej sałatki nie są krojone a miażdżone.
Jak ją przygotować? Oto przepis na azjatycką mizerię.
Przepis
Składniki:
- 3 ogórki szklarniowe,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- ¼ szklanki oleju ryżowego,
- 1 garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Ogórki umyj i rozgnieć, uderzając wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do kotletów. Następnie pokrój pod skosem i przełóż do durszlaka. Do słoika wsyp cukier, dodaj nasiona sezamu, płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, zakręć i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj też olej ryżowy i ponownie wymieszaj. Zamiast niego można użyć także oliwy.
Odsączone ogórki przełóż do miski. Dodaj dressing, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Posyp sezamem.