Mizerię zazwyczaj podajemy do obiadu w towarzystwie ziemniaków i mięsa. Azjatycka sałatka z ogórków świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do klasycznego obiadu, jak i jako samodzielna przekąską w upalne dni.

W czym tkwi jej sekret? W dressingu, do którego dodaje się sezam, chilli oraz czosnek. Można zrobić wersję łagodną albo bardziej pikantną. To jednak nie wszystko. Ogórki do przygotowania tej sałatki nie są krojone a miażdżone.

Reklama

Jak ją przygotować? Oto przepis na azjatycką mizerię.

Przepis

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • ¼ szklanki oleju ryżowego,
  • 1 garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Ogórki umyj i rozgnieć, uderzając wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do kotletów. Następnie pokrój pod skosem i przełóż do durszlaka. Do słoika wsyp cukier, dodaj nasiona sezamu, płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, zakręć i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj też olej ryżowy i ponownie wymieszaj. Zamiast niego można użyć także oliwy.

Odsączone ogórki przełóż do miski. Dodaj dressing, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Posyp sezamem.