Herbatniki i budyń to świetne połączenie. Można zjeść je tak, po prostu, albo przygotować z nich najlepsze ciasto świata. Ten pyszny deser wprost rozpływa się w ustach. Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na obłędne ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Z dodatkiem sezonowych owoców stanie się ciastem idealnym. Delicja budyniowa, czyli budyniowiec bez pieczenia na pewno wejdzie do stałego menu.
Kilka prostych składników i powstaje obłędne ciasto
To domowe ciasto nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się z prostych i łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty można kupić nawet w małych osiedlowych sklepach bez względu na porę roku. Zapraszamy do przygotowania delicji budyniowej, czyli budyniowca bez pieczenia.
Delicja budyniowa - pyszne ciasto bez pieczenia - przepis
Składniki
- 200 g herbatników lub biszkoptów
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 200 ml śmietanki kremówki do ubicia
- tabliczka czekolady
- maliny lub truskawki
Przygotowanie
Odlewamy połowę mleka i mieszamy je z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszam. Trzymamy na małym ogniu i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Masę zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło i stopniowo miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolity krem. Formę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikowy spód przelewamy krem i wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników. Ubijamy śmietankę i kładziemy ją na herbatniki. Na śmietance układamy maliny i posypujemy wierzch strużynami czekolady. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego! Delicja budyniowa gotowa!