Pieczemy kurczaka. Jak upiec kurczaka idealnego. Każda pani domu ma zapewne swój sekret, ale nie zawsze chce się nim podzielić. Zdradzimy więc pewną tajemnicę, jak przygotować idealnego pieczonego kurczaka - mięso będzie miękkie, a skórka - chrupka i złota.
Smaczny i tani obiad dla rodziny
Kurczaka na niedzielny obiad upieczemy w całości. W tej samej brytfance upieczemy ziemniaki - to duża oszczędność czasu i energii. Podajmy pieczonego kurczaka i ziemniaki razem z jakąś pyszną surówką. Wtedy będziemy mieć pełnowartościowy obiad.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - mistrzowski kurczak pieczony
Składniki
- 1 duży kurczak - ok, 1,5 kg, może być trochę większy
- sól, pieprz, słodka papryka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- jabłko
- cytryna
- kilka gałązek świeżego kopru
- kilogram ziemniaków
- ząbek czosnku
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy. Masło rozcieramy z czosnkiem i przyprawami i nacieramy tym kurczaka. Cytrynę parzymy wrzątkiem i szorujemy, myjemy jabłko. Do środka kurczaka wkładamy jabłko, cytrynę i gałązki kopru. Ziemniaki obieramy i kroimy na ósemki. Na dnie brytfanny lub żaroodpornego naczynia układamy ziemniaki. Skrapiamy je olejem i solimy. Można też posypać ulubioną przyprawą. Na nich kładziemy kurczaka - możemy lekko docisnąć kurczaka. Naczynie z kurczakiem i ziemniakami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 1 godzinę. Smacznego! Kurczak pieczony gotowy.