Naleśniki z białym serem i truskawkami. Taki obiad spodoba się wszystkim - dużym i małym. Wbrew pozorom naleśniki robi się naprawdę szybko. Podpowiemy, jak przygotować ciasto, żeby nie pękało i było elastyczne.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
O zaletach białego sera nie trzeba nikogo przekonywać. Biały ser to produkt bogaty w białko, a także wapń, witaminy i składniki mineralne. Jeśli dorzucimy do naleśników z białym serem garść świeżych truskawek, wzbogacimy obiad o mnóstwo witamin. Truskawki są owocami bogatymi w witaminy, minerały i błonnik, a przy tym niskokaloryczne. W 100g truskawek znajduje się około 32 kcal, a także ważne składniki jak witamina C, potas, magnez, wapń, fosfor i mangan.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - naleśniki z serem i truskawkami
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- ½ szklanki wody
- 1 ½ szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- olej do smażenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 500 g półtłustego sera
- 250 g świeżych truskawek
- 250 g gęstego jogurtu
Przygotowanie
Do miski wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, szczyptę soli i cukier. Składniki miksujemy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 15 minut. W tym czasie truskawki myjemy i usuwamy szypułki, kroimy je na plasterki. Ser ucieram z jogurtem i cukrem waniliowym - ma powstać puszysta, gęsta masa. Nie może być zbyt gęsta, bo nadzienie wypłynie z naleśników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki ze schłodzonego ciasta. Powinny mieć rumiany kolor. Naleśniki smarujemy serem i zawijamy. Podajemy polane jogurtem i posypane truskawkami. Smacznego!