Flaki to tradycyjna zupa, gęsta, pożywna. Robi się ją klasycznie z wołowego żołądka. Dobrze doprawione, z dużą ilością warzyw, mają flaki swoich amatorów. Często ta pyszna zupa jest podawana np. na przyjęciach z okazji różnych uroczystości rodzinnych.

Smaczny i tani obiad dla rodziny

Można przygotować flaczki z boczniaka, pyszną wegetariańską zupę, która zachwyci każdego. Użyjemy do przygotowania tej zupy wielu warzyw i oczywiście boczniaków. Grzyby te są bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym białko, witaminy z grupy B, minerały, beta-glukany i antyoksydanty. Cały gar zupy kosztuje naprawdę niewiele i można się porządnie i smacznie najeść. Podajmy do flaczków z boczniaka grzanki czosnkowe, a będzie jeszcze pyszniej.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - flaczki z boczniaka

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por - biała część
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • olej do smażenia
  • ćwiartka średniego selera lub dwie łodygi selera naciowego
  • litr bulionu warzywnego
  • przyprawy: liście laurowe - 2 listki, majeranek, słodka papryka, pieprz
  • sos sojowy - ciemny, kilka łyżek

Przygotowanie

Warzywa czyścimy, myjemy. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i por siekamy. Myjemy szybko boczniaki i natychmiast odsączamy je starannie na papierowym ręczniku. Boczniaki kroimy w paski - mają przypominać flaczki. Jeśli grzyby mają twarde i łykowate nóżki, wykrawamy je. Boczniaki mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy na chwilę. W dość dużym garnku podsmażamy warzywa na oleju. Gdy zmiękną, a cebula się zeszkli, dodajemy do garnka boczniaki. Podsmażamy chwilę, dodajemy przyprawy. Uwaga na sól - sos sojowy jest słony, bulion też. Gotujemy ok. 20 minut. Zupa gotowa. Flaczki z boczniaków podajemy na stół. Smacznego!