Placki, placuszki - lubią je wszyscy. Placki z cukinii są bardzo delikatne. Delikatniejsze od tych robionych klasycznie z ziemniaków. Robi się je też szybciej, bo cukinię o wiele łatwiej się uciera niż twarde dość, surowe ziemniaki.

Zdrowy i tani obiad dla rodziny

Placki z cukinii świetnie nadają się na obiad. Są pełne warzyw, a nawet mały niejadek, którego "zielone kłuje w zęby" chętnie je zje. Robi się je szybko, są delikatne i naprawdę pyszne. Do tego nie kosztują wiele, a składniki są do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Jeśli dodamy do nich sos jogurtowy i plasterki szynki lub np. łososia, będziemy mieć pełnowartościowy obiad.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - placki z cukinii

Składniki

  • duża cukinia lub dwie małe - w sumie ok. pół kilograma
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 1 średni ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Sos - duży kubek gęstego jogurtu (świetny będzie typu greckiego), granulowany czosnek, posiekany szczypiorek i zielony koperek, sól

Przygotowanie

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce (średnie oczka). Nie obieramy jej ze skórki, chyba że skórka jest bardzo ciemna i twarda. Zostawiamy na chwilę. Jeśli cukinia puści dużo wody, wtedy odlewamy niepotrzebny płyn, ale nie odciskamy. Masa ma być mokra. Do miski z cukinią dodajemy mąkę, jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Z masy formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Smacznego!