Placki, placuszki - lubią je wszyscy. Placki z cukinii są bardzo delikatne. Delikatniejsze od tych robionych klasycznie z ziemniaków. Robi się je też szybciej, bo cukinię o wiele łatwiej się uciera niż twarde dość, surowe ziemniaki.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Placki z cukinii świetnie nadają się na obiad. Są pełne warzyw, a nawet mały niejadek, którego "zielone kłuje w zęby" chętnie je zje. Robi się je szybko, są delikatne i naprawdę pyszne. Do tego nie kosztują wiele, a składniki są do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Jeśli dodamy do nich sos jogurtowy i plasterki szynki lub np. łososia, będziemy mieć pełnowartościowy obiad.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - placki z cukinii
Składniki
- duża cukinia lub dwie małe - w sumie ok. pół kilograma
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- 1 średni ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Sos - duży kubek gęstego jogurtu (świetny będzie typu greckiego), granulowany czosnek, posiekany szczypiorek i zielony koperek, sól
Przygotowanie
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce (średnie oczka). Nie obieramy jej ze skórki, chyba że skórka jest bardzo ciemna i twarda. Zostawiamy na chwilę. Jeśli cukinia puści dużo wody, wtedy odlewamy niepotrzebny płyn, ale nie odciskamy. Masa ma być mokra. Do miski z cukinią dodajemy mąkę, jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Z masy formujemy zgrabne placuszki i smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Smacznego!