Coraz częściej korzystamy nie tylko z dobrodziejstwa owoców i warzyw, ale także odpadów, które po nich zostają. Kuchnia "zero waste" daje w tej kwestii ogromne możliwości. Wedle tej idei z obierek po ziemniakach można przygotować chipsy a z obierek po takich warzywach jak marchewka, pietruszka, czy seler przygotować pyszny warzywny bulion. Z kolei liście rzodkiewki świetnie nadają się do zrobienia pesto.

Napar ze skórek ananasa. Podkręca metabolizm

Wśród owoców, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale, z których można wykorzystać również skórkę, jest ananas. To właśnie ze skórki tego owocu można przygotować napar wspomagający odchudzanie i podkręcający metabolizm. To niebywale smaczny i niskokaloryczny owoc. W 100 gramach znajduje się tylko 50 kcal. Więcej mają te z puszki, w słodkiej zalewie.

Reklama

Okazuje się, że skórka z ananasa zawiera w sobie składniki, które sprawią, że przygotowany z niej napar jest zdrowy i może wspomóc odchudzanie.

Napar ze skórek ananasa. Jak często go pić?

Napar ze skórki ananasa jest dobry i wspomaga odchudzanie ze względu na wydzielającą się podczas jej gotowania bromelainę. To substancja, która pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Dzięki niej nasz żołądek:

  • lepiej trawi posiłki
  • łagodzi stany zapalne.

Do naparu ze skórki ananasa można dodać imbir i cynamon. Dzięki tym dodatkom jeszcze lepiej spalimy nadmiar kalorii. Picie go regularnie sprawi, że nie będziemy mieć ochoty na słodkie. Napar ze skórek ananasa warto pić dwa razy dziennie. Najlepiej rano i wieczorem.

Napar ze skórki ananasa. Jak go przygotować?

Przygotowanie naparu ze skórki ananasa jest bardzo proste. Wystarczy skórka z ananasa, woda oraz imbir i cynamon.

Przepis na napar ze skórek ananasa - składniki

  • skórki ananasa
  • 1,5-2 litry wody
  • kawałek imbiru
  • 2 laski cynamonu

Przepis na napar ze skórek ananasa - przygotowanie

Dokładnie umyj skórki ananasa. Wrzuć skórki ananasa do gotującej się wody. Dodaj pokrojony imbir i laski cynamonu, które wzbogacą smak i właściwości zdrowotne napoju. Gotuj wszystko przez około 15 minut. Przecedź napój do dzbanka, aby pozbyć się skórki i przypraw.