W sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jest delikatniejsza i smaczniejsza od tej, która przezimowała w magazynach. Warto przyrządzić z niej obiad. Jest tak pyszna, że wystarczy dodatek np. tylko ziemniaków i już mamy pyszny obiad gotowy. Dodatek aromatycznego koperku sprawi, że przy stole zapachnie wiosnę.
Tomasz Strzelczyk działa w sieci pod szyldem ODDASZFARTUCHA. Popularność przyniósł mu udział w progamie "MastrChef". Teraz prowadzi swoje profile w mediach społecznościowych.
Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i z koperkiem
Składniki
- 500 g młodej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- pęczek koperku
- 2 łyżki smalcu
- 100 ml wody
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę, bez skóry. Podsmażamy na suchej patelni, głębokiej patelni lub płaskim rondlu. Jeśli jest bardzo chudym, można dodać trochę smalcu. Kroimy cebulę w kostkę. Dorzucamy na patelnię, do rumieniącego się boczku. Siekamy młodą kapustę - niezbyt drobno. Gdy cebula się zezłoci, wrzucamy do niej kapustę. Przez chwilę podsmażamy kapustę bez przykrycia, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę cukru. Wlewamy trochę wody. Dodajemy jeszcze łyżkę domowego smalcu. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dwie minuty przed końcem duszenia dodajemy pokrojony koperek. Dodajemy potem płaską łyżkę octu. Kapusta jest gotowa.