W sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jest delikatniejsza i smaczniejsza od tej, która przezimowała w magazynach. Warto przyrządzić z niej obiad. Jest tak pyszna, że wystarczy dodatek np. tylko ziemniaków i już mamy pyszny obiad gotowy. Dodatek aromatycznego koperku sprawi, że przy stole zapachnie wiosnę.

Tomasz Strzelczyk działa w sieci pod szyldem ODDASZFARTUCHA. Popularność przyniósł mu udział w progamie "MastrChef". Teraz prowadzi swoje profile w mediach społecznościowych.

Przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i z koperkiem

Składniki

Reklama
  • 500 g młodej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę, bez skóry. Podsmażamy na suchej patelni, głębokiej patelni lub płaskim rondlu. Jeśli jest bardzo chudym, można dodać trochę smalcu. Kroimy cebulę w kostkę. Dorzucamy na patelnię, do rumieniącego się boczku. Siekamy młodą kapustę - niezbyt drobno. Gdy cebula się zezłoci, wrzucamy do niej kapustę. Przez chwilę podsmażamy kapustę bez przykrycia, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę cukru. Wlewamy trochę wody. Dodajemy jeszcze łyżkę domowego smalcu. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dwie minuty przed końcem duszenia dodajemy pokrojony koperek. Dodajemy potem płaską łyżkę octu. Kapusta jest gotowa.