Obiad to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Trzeba koniecznie zjeść coś ciepłego i pożywnego. Żadne kanapki obiadu nie zastąpią. Kartoflanka to pożywna zupa, która jest daniem idealnym na obiad. Robi się ją szybko, a składniki mamy zawsze pod ręką. A jeśli czegoś nie ma, bez problemu kupimy to w osiedlowym sklepie.

Zdrowy i tani obiad dla rodziny

Jak gotować? Zdrowo, tanio i pysznie. Zupy są bardzo zdrowe. Dostarczają witamin, minerałów, białka, tłuszczów i węglowodanów, a także błonnika. Po zjedzeniu zupy będziemy zdrowo i smacznie najedzeni. Kartoflanka to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - kartoflanka od Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaki
  • 400 g kości ze schabu wędzonych
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 6 szt.
  • por - 1 szt.
  • marchew - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 0,5 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • słonina wędzona - 150 g
  • kiełbasa podwawelska - 1 szt.
  • kminek - szczypta
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • kwaśna śmietana - 200 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • do smaku można dodać łyżkę octu

Przygotowanie

Kości ze schabu wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Kości schabowe wyjmujemy i obieramy z mięsa. Obieramy warzywa, kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka z z wywarem z kości schabowych. Dodajemy ziele i liście laurowe. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do garnka z wywarem z warzywami. Słoninę smażymy na patelni razem z pokrojoną na plasterki kiełbasą. Usmażoną kiełbasę i skwarki przekładamy do garnka z zupę. Na patelni, gdzie został tłuszcz, podsmażamy cebulę. Do zupy dodajemy przyprawy - kminek i majeranek. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy śmietanę. Hartujemy śmietanę odrobiną zupy i dodajemy do zupy. Podajemy z posiekaną pietruszką. Smacznego!