Obiad to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Trzeba koniecznie zjeść coś ciepłego i pożywnego. Żadne kanapki obiadu nie zastąpią. Kartoflanka to pożywna zupa, która jest daniem idealnym na obiad. Robi się ją szybko, a składniki mamy zawsze pod ręką. A jeśli czegoś nie ma, bez problemu kupimy to w osiedlowym sklepie.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Jak gotować? Zdrowo, tanio i pysznie. Zupy są bardzo zdrowe. Dostarczają witamin, minerałów, białka, tłuszczów i węglowodanów, a także błonnika. Po zjedzeniu zupy będziemy zdrowo i smacznie najedzeni. Kartoflanka to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - kartoflanka od Remigiusza Rączki
Składniki:
- 1 kg ziemniaki
- 400 g kości ze schabu wędzonych
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 6 szt.
- por - 1 szt.
- marchew - 2 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- seler - 0,5 szt.
- cebula - 1 szt.
- słonina wędzona - 150 g
- kiełbasa podwawelska - 1 szt.
- kminek - szczypta
- majeranek - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- kwaśna śmietana - 200 g
- natka pietruszki - 1 pęczek
- do smaku można dodać łyżkę octu
Przygotowanie
Kości ze schabu wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Kości schabowe wyjmujemy i obieramy z mięsa. Obieramy warzywa, kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka z z wywarem z kości schabowych. Dodajemy ziele i liście laurowe. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do garnka z wywarem z warzywami. Słoninę smażymy na patelni razem z pokrojoną na plasterki kiełbasą. Usmażoną kiełbasę i skwarki przekładamy do garnka z zupę. Na patelni, gdzie został tłuszcz, podsmażamy cebulę. Do zupy dodajemy przyprawy - kminek i majeranek. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy śmietanę. Hartujemy śmietanę odrobiną zupy i dodajemy do zupy. Podajemy z posiekaną pietruszką. Smacznego!