Domowy sos barbecue to świetny dodatek do kanapek lub do pieczonych lub grillowanych mięs. Można kupić oczywiście w sklepie taki sos, ale nic nie zastąpi tego, który przygotujemy sami. Sos BBQ jest bardzo popularny m.in. w USA, gdzie bardzo lubią grillować.
Sos barbecue - co to jest?
Sos BBQ ma słodko-kwaśny i dymny smak. Jego nazwa pochodzi od słowa "rożen" - po hiszpańsku to "barbacoa", a po angielsku "barbecue". Jego pisana historia sięga XVII wieku - można o nim poczytać w angielskiej i francuskiej literaturze. Sos BBQ ma różny smak, zależnie od tego, gdzie jest przygotowywany. I tak np. w Australii sos barbecue to czasami mieszanka sosu pomidorowego i Worcestershire. W USA jest wiele odmian tego sosu, np. w Kansas City jest to gęsty, czerwonawo-brązowy sos, którego głównym składnikiem są pomidory z melasą. Także w Azji spotkamy mnóstwo rodzajów takiego sosu do grillowanych mięs i ryb.
Sos BBQ od Ewy Wachowicz
Znawczyni kuchni i restauratorka Ewa Wachowicz podaje przepis na swój sos BBQ. Przepis pochodzi z jej oficjalnej strony.
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy na patelnię drobno posiekany czosnek. Lekko przesmażamy. Dodajemy słodką paprykę i pieprz cayenne. Mieszamy i karmelizujemy. Następnie dodajemy ketchup, musztardę, ocet balsamiczny i miód. Dokładnie mieszamy i chwilę dusimy. Gdy sos zgęstnieje, przekładamy go do słoiczka.