Pasztet to jedno z tych dań, które często gości na świątecznym a na pewno na wielkanocnym stole. Często kupujemy gotowce, ale przygotowanie go we własnej kuchni wcale nie jest takie trudne. Można go zrobić chociażby na bazie mięsa z rosołu.

Pasztet na kurczaku z rosołu. Jakie przyprawy dodać?

Taką wersję pasztetu poleca Ewa Wachowicz. Przygotowuje go z kurczaka zagrodowego i warzyw z rosołu. Dodaje też odrobinę usmażonej drobiowej wątróbki. Przyprawy, które Ewa Wachowicz dodaje do tego pasztetu z drobiu z rosołu to m.in. gałka muszkatołowa, imbir i majeranek. Jak zrobić ten pasztet z mięsa z rosołu? Oto przepis.

Reklama

Pasztet na kurczaku z rosołu Ewy Wachowicz - składniki

  • 1 kurczak zagrodowy z rosołu
  • 3 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • seler z rosołu
  • 400 g wątróbki drobiowej (usmażonej na maśle klarowanym)
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
  • sól
  • pieprz
  • ¼ szklanki rosołu
  • 1/2 szklanki oliwy lub miękkiego masła
  • gałązki rozmarynu

Pasztet na kurczaku z rosołu Ewy Wachowicz - przygotowanie

  • Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, odciśniętą bułką.
  • Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka i oliwę - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał.
  • Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.