Pasztet to jedno z tych dań, które często gości na świątecznym a na pewno na wielkanocnym stole. Często kupujemy gotowce, ale przygotowanie go we własnej kuchni wcale nie jest takie trudne. Można go zrobić chociażby na bazie mięsa z rosołu.
Pasztet na kurczaku z rosołu. Jakie przyprawy dodać?
Taką wersję pasztetu poleca Ewa Wachowicz. Przygotowuje go z kurczaka zagrodowego i warzyw z rosołu. Dodaje też odrobinę usmażonej drobiowej wątróbki. Przyprawy, które Ewa Wachowicz dodaje do tego pasztetu z drobiu z rosołu to m.in. gałka muszkatołowa, imbir i majeranek. Jak zrobić ten pasztet z mięsa z rosołu? Oto przepis.
Pasztet na kurczaku z rosołu Ewy Wachowicz - składniki
- 1 kurczak zagrodowy z rosołu
- 3 marchewki z rosołu
- 2 pietruszki z rosołu
- seler z rosołu
- 400 g wątróbki drobiowej (usmażonej na maśle klarowanym)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- natka pietruszki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
- sól
- pieprz
- ¼ szklanki rosołu
- 1/2 szklanki oliwy lub miękkiego masła
- gałązki rozmarynu
Pasztet na kurczaku z rosołu Ewy Wachowicz - przygotowanie
- Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, odciśniętą bułką.
- Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka i oliwę - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał.
- Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.