Pasztet to jedno z ulubionych dań Polaków. Nie może go więc zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. W pierwszy i drugi dzień świąt chętnie zajadamy się w nim wraz z sałatką jarzynową czy marynowanymi grzybkami.
Pasztet drobiowy od Ewy Wachowicz. Co w nim robią herbatniki?
Ewa Wachowicz proponuje przepis na pasztet drobiowy z herbatnikami. Choć może brzmi to nieco dziwnie, naprawdę warto wypróbować ten przepis. Ciastka te służą do wyłożenia blachy na spodzie i po bokach. Sam smak pasztetu podkręcają z kolei orzechy laskowe i oregano.
Jak zrobić pasztet z herbatnikami? Oto przepis od Ewy Wachowicz.
Przepis
Składniki:
- ½ kg - wątróbki drobiowej
- 200 g - masła
- 5 łyżek - sosu sojowego
- pieprz
- 100 g - herbatników
- garść orzechów laskowych
- kilka gałązek oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w rondelku. Wrzucić wątróbkę, wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu dusić przez 15 minut.
Niedużą formę keksową wyścielić folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć herbatnikami.
Wątróbkę zmiksować, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i przełożyć do foremki z ciasteczkami. Posypać uprażonymi i lekko przesiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, by pasztet zastygł.
Przed podaniem udekorować świeżym oregano.