Pasztet to jedno z ulubionych dań Polaków. Nie może go więc zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. W pierwszy i drugi dzień świąt chętnie zajadamy się w nim wraz z sałatką jarzynową czy marynowanymi grzybkami.

Pasztet drobiowy od Ewy Wachowicz. Co w nim robią herbatniki?

Reklama

Ewa Wachowicz proponuje przepis na pasztet drobiowy z herbatnikami. Choć może brzmi to nieco dziwnie, naprawdę warto wypróbować ten przepis. Ciastka te służą do wyłożenia blachy na spodzie i po bokach. Sam smak pasztetu podkręcają z kolei orzechy laskowe i oregano.

Jak zrobić pasztet z herbatnikami? Oto przepis od Ewy Wachowicz.

Przepis

Składniki:

  • ½ kg - wątróbki drobiowej
  • 200 g - masła
  • 5 łyżek - sosu sojowego
  • pieprz
  • 100 g - herbatników
  • garść orzechów laskowych
  • kilka gałązek oregano do dekoracji

Sposób przygotowania:

Masło roztopić w rondelku. Wrzucić wątróbkę, wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu dusić przez 15 minut.

Niedużą formę keksową wyścielić folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć herbatnikami.

Wątróbkę zmiksować, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i przełożyć do foremki z ciasteczkami. Posypać uprażonymi i lekko przesiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, by pasztet zastygł.

Przed podaniem udekorować świeżym oregano.