Sałatki są idealnym uzupełnieniem wielkanocnego jadłospisu. Warto o nich pamiętać i koniecznie podać je na stół. Urozmaicą ciężkostrawne mięsa, odświeżą smak i zapewnią odpowiednią ilość błonnika i składników odżywczych.
Biel i doskonały smak sałatki biała dama
Krąży wiele wersji sałatki, którą nazwano białą damą. Nazwę tę zawdzięcza kolorowi, bo użyte do jej zrobienia składniki są właśnie białe. Można przygotować własną wersję białej damy - pamiętajmy jednak, by pozostała biała.
Przepis na sałatkę biała dama
Składniki
- 250 g sera żółtego w kostce - wybierajmy jak najjaśniejszy
- 560 g ananasa z puszki,
- duży słoik selera konserwowego
- dwa ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- mały słoik czosnku marynowanego
Przygotowanie
Marynowany czosnek siekamy. Odsączamy plastry ananasa i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser, czosnek i ananasa wkładamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy seler. Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Sałatkę można modyfikować i dodać do niej np. garść ugotowanego ryżu lub pokrojoną w kostkę ugotowaną pierś z kurczaka.