Siostra Anastazja ma sporo przepisów na wielkanocne sałatki. Wiele z nich to hity, które koniecznie warto wypróbować i postawić na świątecznym stole. Jedną z nich jest właśnie ta sałatka warzywna.
Wielkanocna sałatka siostry Anastazji. Idealny dodatek do białej kiełbasy
Sałatka wielkanocna siostry Anastazji nieco przypomina jarzynową, ale jest bardziej wyrazista i pikantna. Kwaskowatej nuty dodają jej kiszone ogórki. To właśnie ten smak przełamuje słodycz groszku konserwowego. Warto też wspomnieć, że ta sałatka nie tylko jest prosta do zrobienia, ale też idealnie pasuje do białej kiełbasy.
Wielkanocna sałatka siostry Anastazji. Tajemnica to dressing
Warto przygotować ją na dzień przed wielkanocnym śniadaniem. Składniki przegryzą się a smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Jej smak podbija również dressing. To kompozycja majonezu, musztardy oraz soku z cytryny. Jak zrobić tę sałatkę wielkanocną siostry Anastazji? Oto przepis.
Sałatka wielkanocna siostry Anastazji - składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 cebula,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 300 g dobrej wędzonej lub konserwowej szynki w kawałku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 150 g majonezu,
- 1 łyżka musztardy ostrej,
- posiekane szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji
Sałatka wielkanocna siostry Anastazji - sposób przygotowania
- Ziemniaki i marchewki ugotuj w mundurkach do miękkości. Po wystygnięciu obierz je i pokrój w kostkę. Przełóż składniki do osobnej miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę jajka, szynkę, cebulę i ogórki, a także odcedzony groszek. Dokładnie wymieszaj.
- W osobnej miseczce połącz ze sobą majonez, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj do warzyw i mięsa. Dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki dokładnie pokryły się sosem. Sałatkę wielkanocną siostry Anastazji podawaj posypaną szczypiorkiem i natką pietruszki.