Kotlety mielone to danie bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu. Smakują podane z surówką lub mizerią oraz gotowanymi ziemniakami. To typowy domowy obiad.
Soczyste kotlety mielone. Warto dodać to warzywo
Najlepsze mielone to te, które mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku. Zazwyczaj, by uzyskać taki efekt dodajemy do nich cebulę. Okazuje się, że inne warzywo również wzbogaci ich smak i nada odpowiedniej konsystencji. To cukinia.
To warzywo świetnie nadaje się do wykorzystania w różnego rodzaju potrawach. Z cukinii można robić zapiekanki, placki i jak się okazuje dodać jej również do kotletów mielonych.
Jak zrobić kotlety mielone z dodatkiem cukinii?
Przygotowanie kotletów mielonych z dodatkiem cukinii nie jest zbyt skomplikowane. Trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie. Cukinia to warzywo, które zawiera sporo wody, dlatego też przed użyciem jej i dołożeniem do pozostałych składników na mielone, należy ją mocno i dokładnie odcisnąć. Jeśli tego nie zrobimy, kotlety będą się rozpadać.
Cukinię, którą dodamy do kotletów mielonych, dobrze jest zetrzeć na tarce, odcisnąć i położyć na sitku oraz docisnąć łyżką. Dzięki temu cukinia zostanie pozbawiona resztek wody a kotlety dobrze i szybko się usmażą.
Kotlety mielone z dodatkiem cukinii można usmażyć, ale wyjdą również upieczone w piekarniku. Poniżej prezentujemy przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukinii.
Kotlety mielone z cukinią - składniki
- 400 g mięsa mielonego,
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 100 g ryżu,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki kaszy manny,
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
- sól, pieprz i papryka do smaku
- bułka tarta do panierki,
- olej do smażenia
Kotlety mielone z cukinią - sposób przygotowania
- Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odciśnąć z niej nadmiar wody.
- Cukinię połączyć z mięsem mielonym. Dołożyć ryż, jajka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i kaszę. Ilość warto dostosować do konsystencji masy. Doprawić do smaku.
- Małej wielkości kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Kotlety mielone z cukinią można zalać pastą pomidorową doprawioną wedle uznania i zapiekać w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.