Kotlety mielone to danie bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu. Smakują podane z surówką lub mizerią oraz gotowanymi ziemniakami. To typowy domowy obiad.

Soczyste kotlety mielone. Warto dodać to warzywo

Najlepsze mielone to te, które mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku. Zazwyczaj, by uzyskać taki efekt dodajemy do nich cebulę. Okazuje się, że inne warzywo również wzbogaci ich smak i nada odpowiedniej konsystencji. To cukinia.

Reklama

To warzywo świetnie nadaje się do wykorzystania w różnego rodzaju potrawach. Z cukinii można robić zapiekanki, placki i jak się okazuje dodać jej również do kotletów mielonych.

Jak zrobić kotlety mielone z dodatkiem cukinii?

Przygotowanie kotletów mielonych z dodatkiem cukinii nie jest zbyt skomplikowane. Trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie. Cukinia to warzywo, które zawiera sporo wody, dlatego też przed użyciem jej i dołożeniem do pozostałych składników na mielone, należy ją mocno i dokładnie odcisnąć. Jeśli tego nie zrobimy, kotlety będą się rozpadać.

Reklama

Cukinię, którą dodamy do kotletów mielonych, dobrze jest zetrzeć na tarce, odcisnąć i położyć na sitku oraz docisnąć łyżką. Dzięki temu cukinia zostanie pozbawiona resztek wody a kotlety dobrze i szybko się usmażą.

Kotlety mielone z dodatkiem cukinii można usmażyć, ale wyjdą również upieczone w piekarniku. Poniżej prezentujemy przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukinii.

Kotlety mielone z cukinią - składniki

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 100 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • sól, pieprz i papryka do smaku
  • bułka tarta do panierki,
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z cukinią - sposób przygotowania

  • Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odciśnąć z niej nadmiar wody.
  • Cukinię połączyć z mięsem mielonym. Dołożyć ryż, jajka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i kaszę. Ilość warto dostosować do konsystencji masy. Doprawić do smaku.
  • Małej wielkości kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Kotlety mielone z cukinią można zalać pastą pomidorową doprawioną wedle uznania i zapiekać w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.