Jakub Kuroń jest synem Maćka Kuronia, świetnego kucharza i gawędziarza. Sam od lat gotuje, prowadził restauracje, itp. Jego przepisy są bardzo lubiane. Na grilla Jakub Kuroń poleca białą kiełbasę. Warto spróbować, choć może wielu osobom biała kiełbasa kojarzy się raczej z Wielkanocą niż z majówką. Ten przepis jest rewelacyjnie prosty i smakowity.

Reklama

Przepis

Składniki:

500 g białej surowej kiełbasy
4 cebule
2 gałązki rozmarynu
4 łyżki sosu BBQ
3 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
sól
pieprz np. czarny





Smak kiełbasy podnosi duszona cebula z bbq / Shutterstock

Przygotowanie:

Cebulę przygotowujemy przed wycieczką. Trzeba obrać ją z łupin, pokroić w piórka i usmażyć na oleju. Ma być rumiana. Potem doprawiamy ją solą, pieprzem i sosem bbq. Dodajemy listki rozmarynu i smażymy jeszcze chwilę, żeby smaki się przegryzły.

Kiełbasę grillujemy na ruszcie, opiekając po 3-4 minuty z każdej strony. To danie można przygotować na grillu klasycznym węglowym, gazowym lub też patelni grillowej.

Grillowaną kiełbasę z cebulą bbq podajemy z chlebem lub ziemniakami.