Jak pisze na swoim blogu "Make life easier" Kasia Tusk wielkanocna biała kiełbasa nie musi być podawana z żurkiem i jajkiem na twardo.
"Ten przepis nie wymaga sporego poświęcenia czasu. Wystarczy lekko podsmażyć białą kiełbasę, a następnie dusić na wolnym ogniu z całą ilością rozmaitości. Gruszka, suszona żurawina, miód, świeży rozmaryn i ciemne piwo sprawiają że po 30 minutach nasze danie nabiera niezwykłej szlachetności. Radzę spróbować" - czytamy we wpisie Kasi Tusk.
Jak przygotować to danie?
Przepis na białą kiełbasę z gruszkami i rozmarynem wg Kasi Tusk
Skład:
8-10 sztuk białej kiełbasy (cienka lub grubsza)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 gruszki
3 czerwone cebule
garść suszonej żurawiny
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 duże łyżki miodu
1/2 szklanki ciemnego piwa
3 ziarenka jałowca / 2 liście laurowe / 1 łyżeczka mielonego chili
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę delikatnie nacinamy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną w plastry cebulę, przyprawy i świeże gałązki rozmarynu. Podsmażamy przez ok. 4-5 minut. Następnie dolewamy piwo, dodajemy miód, plastry gruszek i suszoną żurawinę. Zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. W trakcie duszenia, jeżeli sos trochę zgęstniał możemy dodać 1-2 łyżki wody.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy podać na ciepło z pieczywem (najlepiej na prawdziwym zakwasie) lub z ugotowanymi ziemniakami.