To ciasto siostry Anastazji jest po prostu hitem. Kokosowa śnieżynka łączy w sobie smak kokosa oraz budyniu. To słodki deser, który zawsze się udaje i nie jest zbyt trudny do zrobienia.
Kokosowa śnieżynka. Hit siostry Anastazji
Wystarczy podczas pieczenia postępować krok po kroku i dokładnie wymierzyć proporcje. Jak zrobić kokosową śnieżynkę siostry Anastazji? Oto przepis.
Kokosowa śnieżynka - przepis
Składniki ciasta:
9 jaj 1
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30 min.
Składniki masy budyniowej:
3 1/2 szklanki mleka
30 dag cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
10 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka 25 dag masła
Wykonanie:
Z mleka, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku należy ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń.
Składniki masy mlecznej:
1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
1 galaretka żółta
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Wykonanie:
Najpierw należy rozpuścić galaretkę. Pokroić w kostkę, gdy stężeje. Mleko ubić, dodać cukier do smaku, żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz pokrojoną w kostkę galaretkę.
Kokos składniki:
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1-2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Masło należy rozpuścić, dodać wiórków kokosowych, cukier i podsmażyć, aż do uzyskania żółtego koloru kokosu.
Przełożenie:
Ciasto – 3/4 masy budyniowej – ciasto – masa mleczna – ciasto – 1/4 masy budyniowej – kokos.