To ciasto to połączenie dwóch słodkości, które królują zwłaszcza na świątecznych stołach. Boże Narodzenie to te święta, kiedy zajadamy się i sernikiem, i makowcem.

Reklama

Ciasto ucierane serowo-makowe. Tak robi je siostra Anastazja

Siostra Anastazja postanowiła połączyć te dwa desery w jeden. Jego wykonanie wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Jak je przygotować? Oto przepis na ciasto ucierane serowo-makowe siostry Anastazji.

Przepis

Składniki:

Ciasto ucierane:

Składniki:

10 dag margaryny
10 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa serowa:

Składniki:

60 dag sera zmielonego
30 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag margaryny




Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, ser i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Mak:

Reklama

Składniki:

30 dag maku suchego
1/2 szklanki miodu płynnego
10 dag cukru
3 jaja
2 łyżki masła
bakalie




Wykonanie:

Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Masło rozgrzać, dodać mak, miód i cukier. Gdy masa przestygnie, dodać żółtka i bakalie. Dokładnie wymieszać, jeszcze podsmażyć i doprawić do smaku.

Piana:

Składniki:

5 białek
3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.

Złożenie ciasta:

Ciasto ucierane – połowa biszkoptów układana na ukos w kratkę – między wolną przestrzeń rozprowadzić mak i masę serową – połowa biszkoptów układana w kratkę na ukos – pozostała część maku.
Piec w piekarniku ok. 50-60 min w temp. 170-190 st. C. Pod koniec pieczenia na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie ciasto zapiec w piekarniku.

Dodatek:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów