Przepis na śledzie w śmietanie znają chyba wszyscy. Smak solonych, śledziowych filetów idealnie współgra z aksamitną konsystencją i słodko-kwaśnym smakiem dobrej śmietany. Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w połączeniu składników dobrej jakości. Ale jest jeszcze jeden trik, który sprawi, że śledzie w śmietanie oczarują smakiem. Podajmy je po góralsku.
Sekrety składnik z Podhala
Do śmietanowego sosu dodajmy bryndzę. To słonawy, miękki, podpuszczkowy ser wytwarzany tradycyjnie z owczego mleka lub mleka owczego i krowiego. Bryndza podhalańska to jeden z najbardziej znanych serów tatrzańskich. Warto po niego sięgnąć, gdy przygotowujemy śledzie w śmietanie. To połączenie jest zaskakująco dobre.
Przepis na śledzie w śmietanie z bryndzą
500 g filetów śledziowych
150 g bryndzy
2 średnie jabłka
2 małe cebule
300 g śmietany kwaśnej 18-procentowej
garść siekanego koperku
Przygotowanie
Filety śledziowe moczymy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę rozcieramy z bryndzą. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą. Posiekaną cebulę można sparzyć, żeby miała łagodniejszy smak. Śledzie mieszamy z sosem śmietanowym, odsączoną i ostudzoną cebulą oraz pokrojonym jabłkiem. Pieprzymy. Ostawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Przed podaniem posypujemy śledzie w sosie śmietanowym posiekanym koperkiem.