Wyjątkowe właściwości czekolady
Czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao, od lat jest polecana ze względu na obecność wielu cennych dla organizmu związków. Dlaczego warto jeść czekoladę. Po pierwsze: gorzka czekolada jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki tlenowe w organizmie, spowalniając procesy starzenia i wspierając zdrowie serca. Po drugie: czekolada poprawia nastrój dzięki zawartości serotoniny i endorfin – substancji, które naturalnie wpływają na samopoczucie. Po trzecie: warto też pamiętać, że czekolada dostarcza magnezu i żelaza. Magnez wspiera układ nerwowy i mięśniowy, zaś żelazo jest ważne dla produkcji czerwonych krwinek.
Parę słów o historii czekolady. Jak pokazują najnowsze badania, historia tego słodkiego specjału ma około 5000 lat. Kakaowiec pochodzi z Ekwadoru. Krótko po jego udomowieniu stał się rośliną kultową. Jak podaje portal Tygodnik Powszechny, nasiona i sadzonki kakaowca transportowane były Amazonką oraz drogą morską w inne regiony Ameryki, rozpowszechniając jego uprawę w Ameryce Środkowej i Południowej.
Początkowo przedstawiciele kultury Mayo-Chinchipe używali bardzo gorzkich ziaren tej rośliny do tworzenia pobudzającego koktajlu. Napój stawiał na nogi oraz zwiększał zdolności intelektualne. Taki koktajl, którego podstawą były roztarte w wodzie ziarna kakaowca, był wypijany podczas spotkań towarzyskich ówczesnych elit społecznych. Zaś dla Omleków (plemion zamieszkujących regiony obecnego Meksyku) był on napojem rytualnym wykorzystywanym podczas składania ofiar bogom.
Przepis z czekoladą w roli głównej. Oczywiście dobrej jakości czekolada jest jak najbardziej polecana, choć warto zachować umiar. Niemniej jednak można bez obaw pozwolić sobie na 2-3 kostki gorzkiej czekolady dziennie lub na zjedzenie od czasu do czasu pysznego czekoladowego deseru. Belgijski mus czekoladowy przyrządzony na podstawie przepisu Roberta Makłowicza to sposób na to, aby delektować się czekoladą w jej najbardziej lekkiej formie, jednocześnie korzystając z jej dobroczynnych właściwości. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis.
Jak przygotować belgijski mus czekoladowy
Zgodnie z przepisem Roberta Makłowicza, aby przygotować pyszny mus czekoladowy, potrzebować będziemy następujących składników:
- 150 g ciemnej, gorzkiej czekolady najlepszej jakości
- 25 g cukru
- 2 jajek
- 300 ml śmietanki tortowej.
Przygotowanie:
- Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć do miski i postawić na rondelku z gorącą wodą;
- Mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na bok;
- Rozetrzeć żółtka z połową cukru;
- Ubić śmietankę;
- Ubić białka z pozostałą resztą cukru na sztywną pianę. Białka delikatnie połączyć z ubitą śmietanką, potem z żółtkami z cukrem, a na końcu z rozpuszczoną czekoladą;
- Tak przygotowany mus przełożyć do salaterek i odstawić w chłodne miejsce na ok. 4 godziny przed podaniem.