Kotlety to danie, które wybieramy na obiad najczęściej. Są nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia, ale w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub kaszy a także surówki smakują naprawdę dobrze, zwłaszcza teraz jesienno-zimową porą.

Reklama

Kotlety z ryżem. Ewa Wachowicz robi je właśnie tak

Ewa Wachowicz proponuje przepis na kotlety z ryżem. Trochę przypominają sznycle, trochę gołąbki bez zawijania. Doprawione czosnkiem i cebulką będą wyraziste w smaku i nikt nimi nie pogardzi. Kotlety te można podać z sosem pomidorowym. Wystarczy usmażyć posiekaną cebulę, dodać trochę pokrojonego selera naciowego i pokrojone pomidory z puszki (wraz z sokiem). Następnie podgrzać i ewentualnie zmiksować.

Jak je zrobić? Oto przepis na kotlety z ryżem od Ewy Wachowicz.

Przepis

Składniki:

  • ½ kg - mięsa mielonego z indyka
  • 100 g - ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 1 - cebula
  • 2 ząbki - czosnku
  • 1 - jajko
  • sól
  • bułka tarta
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • Do podania
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować „na gęsto” i odstawić do wystudzenia.

Masło roztopić na patelni i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Odłożyć na bok.

Mięso mielone przełożyć do miski. Przecisnąć czosnek. Wybić jajko. Dodać zezłoconą cebulę i ugotowany ryż. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej – nadmiar strzepać.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.