Racuchy z jabłkami to przysmak dzieciństwa. Ich smak i zapach kojarzą się z bezpieczeństwem i ciepłem. Nadają się na ciepłe śniadanie lub kolację. Puszyste placuszki z kawałkami jabłek, posypane cukrem (w wersji dietetycznej np. z ksylitolem) i polane jogurtem to pyszny, pełnowartościowy zestaw śniadaniowy. Do tego kubek gorącej herbaty lub kawy i nie będą nam straszne listopadowe chłody.
Czy przygotowanie takiego pysznego dania zajmie dużo czasu? Uwierzcie, że nie. To jest przepis sprawdzony przez wiele osób. Już nigdy nie zrobicie placków z jabłkami inaczej.
Przepis
Składniki
2 jabłka
2 jajka
szklanka mleka
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenie
szczypta soli
olej do smażenia - może być kokosowy lub rzepakowy
Przygotowanie
Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub szybko dość drobno siekamy. Z mleka, jajek oraz mąki z proszkiem do pieczenia robimy gęste ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy jabłka, mieszamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z jogurtem, posypujemy cukrem i cynamonem. Smacznego!