Zalewajka to tradycyjna zupa przygotowywana na wsi z prostych, dostępnych składników. Z czasem ta pyszna zupa rozprzestrzeniła się wszystkie stoły. Jej nazwa wzięła się stąd, że ugotowane ziemniaki zalewano żurem. Gospodynie wzbogacały ją np. dodatkiem znalezionych w lesie grzybów. A gdy była okazja, dodawano trochę mięsa.

Reklama

Oto sposób na zalewajkę, który poleca Jakub Kuroń. Podajemy za znakomitym kucharzem przepis krok po kroku.

Przepis:

Składniki:

150 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki oleju roślinnego lub np. smalcu
1 ząbek czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1,2 l bulion mięsnego lub warzywnego
1 butelka kefiru
1 płaska łyżka suszonego majeranku
2-3 łyżki mąki pszennej
100 ml zakwasu żytniego
sól, czarny pieprz
cukier do smaku











Przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy boczek się zezłoci, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Potem dodajemy przyprawy i wlewamy wywar. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Gdy zupa trochę ostygnie, wąskim strumieniem wlewamy kefir i cały czas mieszamy. Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody. Gdy zupa zacznie się gotować, wlewamy mąkę z wodą cały czas mieszając. Potem wsypujemy do zupy majeranek i jeszcze przez 5 minut gotujemy. Na koniec do garnka wlewamy żytni zakwas na żurek. Zupę podajemy z tłuczonymi ziemniakami z okrasą. Można też przygotować wersję z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodajemy je razem z wywarem.