Nie zawsze mamy czas na bogate w składniki odżywcze, pełnowartościowe a jesienią ciepłe śniadanie. Bardzo dobrą alternatywą są w tym wypadku koktajle. Smoothie z warzyw czy owoców może być równie wartościowym i zbilansowanym posiłkiem.
Ten koktajl podkręca metabolizm, czyści jelita
Bazą do przygotowania tego koktajlu stanowi puree z dyni. Od dawna wiadomo, że warzywo to zawiera beta-karoten, barwnik zaliczany do przeciwutleniaczy, wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wpływa też świetnie na kondycję skóry oraz zdrowie oczu. Takie składniki jak witamina C oraz cynk pomagają z kolei zadbać o odporność organizmu. W dyni znajdziemy także potas, witaminę B, które z kolei świetnie wpływają na układ krążenia i nerwowy. To warzywo, które warto jeść będąc na diecie ze względu na dużą zawartość błonnika.
Podobnie jest w przypadku drugiego składnika tego jesiennego koktajlu, czyli siemienia lnianego. Ono również pomaga w czyszczeniu jelit i sprawia, że brzuch robi się płaski. Nasiona lnu działają też dobrze na skórę, włosy i paznokcie. Jak przygotować jesienny koktajl z dyni i siemienia lnianego?
Przepis
Składniki:
- 400 ml kefiru,
- 1 szklankę purée z dyni,
- 1 banan,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- szczyptę cynamonu,
- opcjonalnie odrobina wody
Sposób przygotowania:
Składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać nieco przegotowanej wody. Można dosłodzić koktajl odrobiną miodu.