Crumble, bo tak nazywa się ten jesienny, ale przede wszystkim mało kaloryczny deser, to nic innego jak ciasto, które nie ma spodu. W oryginalnej wersji przygotowuje się je z kruszonki na bazie masła. Jeśli jednak jesteśmy na diecie i nie chcemy przesadzić z kalorycznością deseru, mąkę pszenną zamieńmy właśnie na płatki owsiane.
Dietetyczny deser z jabłek i płatków owsianych
Do przygotowania tego deseru warto użyć ulubionych owoców np. jabłek, gruszek lub śliwek oraz orzechów lub płatków migdałowych. Najlepiej upiec crumble w naczyniu żaroodpornym. Nie trzeba wykładać go papierem a przezroczyste ścianki ułatwiają kontrolę pieczenia.
Jak przygotować ten dietetyczny deser? Oto przepis.
Przepis
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 100 g masła,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 60 g obranych orzechów włoskich,
- 800 g jabłek lub jabłek i gruszek
Sposób przygotowania:
W misce utrzyj płatki owsiane z masłem i cukrem. Owoce obierz i pokrój na większe kawałki. Naczynie natłuść masłem. Można to zrobić za pomocą papierka.
Piekarnik rozgrzej do 185°C. Ułóż owoce, pokryj kruszonką z płatków. Orzechy posiekaj i rozrzuć na wierzch. Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Crumble dobrze jest podawać na gorąco, ale można je także jeść po schłodzeniu.