Ta szarlotka to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy dosłownie kilka składników i prawie gotowe. Najważniejszym z nich są rzecz jasna jabłka. Jakie wybrać do szarlotki "trzy szklanki"?

Najlepiej sprawdzi się tu każda kwaśna lub słodko-kwaśna odmiana. Ten smak sprawi, że zrównoważą słodycz ciasta. Warto, więc postawić chociażby na szarą renetę albo antonówkę. Do szarlotki pasować będzie również jabłko o nazwie ligol.

Reklama

Szarlotka "trzy szklanki". Ciasto bez zagniatania

Ogromnym plusem szarlotki "trzy szklanki" jest to, że nie wymaga skomplikowanych czynności. Nie trzeba jej zagniatać, wyrabiać masy ani też używać do jej przygotowania miksera. Wystarczy po prostu wymieszać kilka składników. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podana z gałką lodów będzie hitem deserów w Waszych domach.

Oto przepis na szarlotkę "trzy szklanki".

Przepis

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 150 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp kaszę manną, mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.

Na spód tortownicy wysyp jedną szklankę mieszanki suchych produktów i rozprowadź po powierzchni formy tak, aby rozłożyła się równomiernie. Następnie dodaj warstwę startych na tarce jabłek. Jeśli mają w sobie dużo soku- odciśnij go przed dodaniem owoców.

Na jej spód wysyp jedną szklankę mieszanki suchych produktów i rozprowadź po powierzchni formy tak, aby rozłożyła się równomiernie. Następnie dodaj warstwę startych na tarce jabłek. Jeśli mają w sobie dużo soku- odciśnij go przed dodaniem owoców.