O tym, że jajecznica to królowa śniadań nie trzeba nikogo przekonywać. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego ciepła i sycąca. Najczęściej przygotowujemy ją w weekendy, gdy mamy więcej czasu na rodzinne i leniwe śniadania.

Reklama

Ten produkt sprawi, że jajecznica będzie puszysta

Nie zawsze ta smaczna potrawa z jajek wychodzi nam tak, jak byśmy tego chcieli. Bywa, że jest za bardzo wysmażona, przesuszona a już na pewno nie jest puszysta. Okazuje się, że wystarczy nieco zmienić sposób jej przygotowywania, by smakowała i miała odpowiednią konsystencję.

Ten jeden składnik dodany do jajecznicy sprawi, że nawet ci, którzy za nią nie przepadają, zjedzą ją ze smakiem. Stosuje go w swoim przepisie chociażby znana restauratorka, czyli Magda Gessler. Tym tajemniczym składnikiem, który poprawia smak i konsystencję jajecznicy, jest śmietana. Wystarczy po prostu dodać ją do jajek. Oto przepis na jajecznicę według Magdy Gessler.

Przepis

Składniki:

  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozgrzej dobrze patelnię. Pokrój w drobne kawałki plasterki boczku. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i zacznij wytapiać tłuszcz. Jeśli nie będzie go wystarczająco, uzupełnij braki masłem.

Rozbij jajka do miski. Dodaj do nich śmietanę i energicznie wymieszaj całość. Dopraw masę solą i pieprzem według swojego gustu.

Wylej jajka rozkłócone ze śmietaną na gorący tłuszcz na patelni. Zredukuj płomień i smaż mieszankę, mieszając od czasu do czasu. Gdy jajka osiągną oczekiwany stopień ścięcia, zdejmij je z ognia i wyłóż na talerze. Przed podaniem, udekoruj jajecznicę posiekanym szczypiorkiem.