Jajecznica to niekwestionowana liderka śniadań. Nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie to danie święci tryumfy. Niektórzy lubią ją lekko, inni mocno ściętą. Podobnie jest z dodatkami. Niektórym wystarczy tylko masło i cebulka, inni przepadają za jajecznicą z szynką, kiełbasą, papryką a nawet oliwkami czy pomidorami.

Reklama

Jajecznica idealna. Ten trik sprawi, że będzie kremowa

Nie ma chyba osoby, która nie lubi jajecznicy o kremowej konsystencji. Ta sucha i twarda chyba jeszcze nikomu nie przypadła do gustu. Co zrobić, by właśnie taka była jajecznica, którą usmażymy? Okazuje się, że wystarczy zrobić tę jedną rzecz przed smażeniem.

Ten naprawdę prosty trik sprawi, że nasza jajecznica będzie miała idealne kremową konsystencję. Okazuje się, że najpierw należy rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek. Ten sposób smażenia nazywany jest jajecznicą po warmińsku. Po rozdzieleniu, białka przekładamy do miski i lekko roztrzepujemy. Chodzi o to, by piana była luźna i dobrze napowietrzona.

To zrób a będziesz mieć pyszną jajecznicę

Na patelni rozgrzewamy grudkę masła klarowanego i wlewamy białko. Mieszamy, by nie zrobił się z niego omlet. Po tej czynności dodajemy żółtka i przyprawy. Mieszamy jajecznicę tak długo aż uzyskamy odpowiednią, kremową konsystencję.