Gruszki to owoce, które doskonale sprawdzają się w formie konfitur, dżemów, jak też w marynacie. To jesienią i zimą świetny dodatek do mięs, wędlin, a nawet sałatek. Jakub Kuroń przygotowuje je w marynacie z dodatkiem imbiru.
Jak je zrobić? Oto przepis Jakuba Kuronia na gruszki z imbirem.
Przepis
Składniki:
- 1 kg twardych słodkich gruszek, typu klapsy
- 350 ml octu winnego 6%
- 350 ml wody
- 250 g cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 6 goździków
- kawałek korzenia imbiru (2 cm)
- kawałek kory cynamonowej (5 cm)
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Obrany imbir kroimy w cienkie paseczki. Cytrynę po umyciu obieramy cieniutko ze skórki. Przygotowujemy zalewę: wlewamy do rondelka ocet, wodę, dodajemy imbir, skórkę z połowy cytryny, cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Gruszki obieramy, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz włókna wraz z ogonkiem. W każdą gruszkę wbijamy jednego goździka i wkładamy do marynaty.
Gotujemy gruszki w marynacie na małym ogniu 8-10 minut. Owoce przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewę gotujemy jeszcze 20 minut, następnie wlewamy ją do słoików z gruszkami, tak, żeby były całkowicie przykryte. Słoiki zamykamy, odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Gruszki są znakomitym dodatkiem do mięs i jako składnik sałatek.