Grzyby zebrane jesienią w lesie najczęściej suszymy albo marynujemy. Te pierwsze zimą świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnej kapusty, czy farszu na pierogi. Drugie to jedna z przekąsek, które z powodzeniem można zaserwować na przyjęciach, czy rodzinnych imprezach.

Reklama

Ewa Wachowicz proponuje zamarynować je w nieco inny sposób, niż tylko w marynacie na bazie octu. Dodaje do niej dwa rodzaje musztardy - Dijon i miodową. A do samych grzybów dorzuca paprykę pokrojoną w słupki. Oto jej przepis na grzyby marynowane w sosie musztardowym.

Przepis

Składniki:

  • 600 g - grzybów leśnych
  • 4 - papryki czerwone
  • 1 - papryka żółtaMARYNATA
  • 200 ml - wody
  • 150 - octu 10%
  • 2 łyżki - cukru
  • 1 łyżka - soli
  • 10 ziarenek - pieprzu
  • 6 - liści laurowychZAPRAWA
  • 1 słoiczek - musztardy Dijon
  • 1 słoiczek - musztardy miodowej
  • 200 ml - oleju

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.

W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. Połączyć z olejem. Wrzucić grzyby z papryką. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Zakręcić. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok.