Grzyby zebrane jesienią w lesie najczęściej suszymy albo marynujemy. Te pierwsze zimą świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnej kapusty, czy farszu na pierogi. Drugie to jedna z przekąsek, które z powodzeniem można zaserwować na przyjęciach, czy rodzinnych imprezach.
Ewa Wachowicz proponuje zamarynować je w nieco inny sposób, niż tylko w marynacie na bazie octu. Dodaje do niej dwa rodzaje musztardy - Dijon i miodową. A do samych grzybów dorzuca paprykę pokrojoną w słupki. Oto jej przepis na grzyby marynowane w sosie musztardowym.
Przepis
Składniki:
- 600 g - grzybów leśnych
- 4 - papryki czerwone
- 1 - papryka żółtaMARYNATA
- 200 ml - wody
- 150 - octu 10%
- 2 łyżki - cukru
- 1 łyżka - soli
- 10 ziarenek - pieprzu
- 6 - liści laurowychZAPRAWA
- 1 słoiczek - musztardy Dijon
- 1 słoiczek - musztardy miodowej
- 200 ml - oleju
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.
W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. Połączyć z olejem. Wrzucić grzyby z papryką. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Zakręcić. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok.