Dynia to obok cukinii i papryki niekwestionowana królowa jesieni. Można z niej robić pyszne zupy, czy zjeść pieczoną z dodatkiem przypraw. Świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek i ciast. Można z niej przyrządzić również aromatyczną zapiekankę.
Jak ją zrobić? Oto sprawdzony i szybki przepis Ewy Wachowicz na dyniową zapiekankę.
Przepis
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 400 g zmielonej piersi indyka
- 1 papryczka chili
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- 2 ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 2 kulki mozzarelli
- 2 pomidory
- bazylia
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
W tym czasie zrobić farsz. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso, posiekaną papryczkę chili oraz mielony imbir. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i też pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić na plasterki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Do podpieczonej dyni włożyć połowę farszu mięsnego. Na mięsie ułożyć plastry ziemniaka, wsypać paprykę, ułożyć plastry mozzarelli, następnie plastry pomidora. Oprószyć solą i bazylią. Ułożyć kolejne warstwy – ziemniak, papryka, mozzarella i pomidor. Przyprawić solą i bazylią. Zalać roztrzepanym białkiem. Przykryć dyniowym „kapeluszem”.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez ½ godziny.
Na stół podawać w całości.