Małdrzyki. Skąd wzięła się nazwa tych placków? Pochodzi ona od specjalnego rodzaju sera. Małdrzyk lub mądrzyka robiony był ze słodkiego mleka. Dziś ciasto na nie można zrobić z tłustego lub półtłustego twarogu. Są chrupkie, słodkawe i naprawdę bardzo smaczne.

Reklama

Jak robi je Ewa Wachowicz? Oto jej przepis na małdrzyki.

Przepis

Składniki:

  • ½ kg - sera białego
  • 1 - jajko
  • 1 - żółtko
  • 1 łyżka - masła
  • 1 łyżeczka - cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki - mąki
  • 3 łyżki - masła klarowanego do smażenia
  • cukier puder do dekoracjiSOS
  • ½ kg - suszonych moreli
  • 1 - jabłko
  • 1 łyżeczka - cynamonu

Sposób przygotowania:

Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.

Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

Podawać z sosem morelowo-jabłkowym. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki.