Śliwki to jedne z tych owoców, które idealnie sprawdzą się w przetworach typu dżemy, konfitury, czy powidła. Warto zrobić na zimę chociażby kilka słoików i cieszyć się ich smakiem smarując świeże pieczywo, naleśniki, czy upiec z nimi ciasta.
Jakub Kuroń proponuje przepis, w którym śliwki łączy się ze smakiem czekolady i korzenną nutą w postaci kardamonu. Jak je zrobić? Oto przepis na śliwkową konfiturę z czekoladą i kardamonem.
Przepis
Składniki:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 kawałki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego kardamonu
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Ze śliwek usuwamy pestki, mniejsze kroimy na ćwiartki większe na 6 części. Przekładamy do garnka, najlepiej o grubym dnie. Gotujemy na małym ogniu, aż odparujemy nadmiar wody 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodaj resztę składników, gotuj jeszcze 1 godzinę, pamiętaj o mieszaniu. Następnie przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoików. Zakręć i ustaw zakrętką do dołu. Pozostaw słoiki w takiej pozycji do wystudzeniu.