Chyba mało kto nie lubi chipsów. Te ze sklepu nie zawsze są zdrowe i smaczne. Pełno w nich sztucznych dodatków. Warto przygotować je samemu. Nie jest to zbyt skomplikowane.
Taki przepis na domowe chipsy proponuje Jakub Kuroń. Radzi, by zamiast ziół dodać do nich morskiej soli.
Przepis na domowe chipsy
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 l oleju roślinnego np. słonecznikowego
- łyżka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub mandoliny. Przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz. Zostaw na 30 minut. Następnie wyjmij na ręcznik papierowy i plasterki dokładnie osusz.
Chipsy smaż na rozgrzanym oleju do temp. 150-165°C przez 5-7 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ważne aby plasterki ziemniaków smażyć w kilku porcjach, nie wszystkie naraz. Dzięki temu szybciej się usmażą i mniej będą chłonąć olej podczas smażenia.
Rumiane wyjmij łyżką cedzakową i ostudź na kratce. Przełóż do miski posyp oregano, tymiankiem i solą morską. Podawaj z ketchupem sycylijskim.