Spiżarnie i piwnice powoli zaczynają zapełniać się słoikami z przetworami. Na pewno znajdą się w nich kiszone i konserwowe ogórki. Nie zabraknie powideł z wiśni, borówek, czy śliwek. Te ostatnie warto też przygotować na zimę w nieco wytrawnej wersji a dokładnie w octowej zalewie.
Jesienią i zimą okażą się świetną przystawką podczas rodzinnych imprez, dodatkiem do pieczonych mięs a także ciast. Jak je zrobić?
Oto przepis siostry Anastazji na bajecznie pyszne śliwki w occie.
Przepis na śliwki w occie
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 3/4 szklanki octu 10 proc.
- 800 ml wody
- 220 g cukru
- 10 goździków
- laska wanilii
- laska cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotuj słoiiki. Wymyj je, wyparz. Podobnie zrób z zakrętkami. Umyj śliwki. Przekrój je też na pół i pozbądź się pestek i ogonków, przełóż owoce do czystych słoików.
Odmierz dokładnie składniki na zalewę. Wlej wodę do garnka, dosyp cukier i zagotuj. Kiedy przyprawa się rozpuści, dorzuć goździki, cynamon, wanilię i ocet. Gotuj przez około 5 minut.
Tak przygotowaną zalewę (jeszcze gorącą) przelej teraz do słoików ze śliwkami. Zakręć wieczka.
Śliwki w occie trzeba zapasteryzować. Wstaw je do garnka wyłożonego czystymi ścierkami i zalej do 3/4 wysokości wodą. Gotuj przez 10 minut, a następnie wyłóż do góry dnem. Ostudź i przetrzymuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu.