Przepis na pikle z żółtej i zielonej fasolki szparagowej pochodzi z 426. odcinka programu "Ewa gotuje". Warto zatrzymać smak i kolory lata na dłużej. Uda się to dzięki tej świetnej i sprawdzonej recepturze.

Przetwory z sezonowych warzyw są nieocenionym smakołykiem w zimowe dni. Choć przecież możemy je zajadać niedługo po przyrządzeniu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek i mięs. Pikle robimy z warzyw, które zalewamy marynatą z octu i przypraw. Najpopularniejsze są pikle z ogórków. Pikle fasolkowe podbiją podniebienia. A więc do roboty.

Reklama

Przepis

Składniki

½ kg fasolki szparagowej żółtej
½ kg fasolki szparagowej zielonej
pęk kwiatów kopru
liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
czosnek
1 łyżeczka nasion kolendry
oliwa
2 szklanki wody
1 szklanka białego octu winnego
1 łyżeczka soli
¼ szklanki miodu










Przygotowanie:

Fasolkę namoczyć w lodowatej wodzie, odciąć ogonki i usunąć łyko. Ułożyć pionowo w słoikach. Dodać koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kolendrę. Z wody, octu, soli i cukru zagotować zalewę i zalać nią na fasolkę.

Na wierzch każdego słoika wlać po łyżce oliwy. Zakręcić. Pasteryzować w garnku lub piekarniku przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Przechowywać w piwnicy.