Jajka po turecku, czyli Çilbir to od kilku sezonów śniadaniowy hit. Czym są dokładnie? To nic innego, jak jajka w koszulkach podawane na jogurcie z czosnkiem, polane aromatycznym masłem z papryką i kuminem.
Oto jak zrobić jajka po turecku z przepisu od Kwestii Smaku.
Przepis
Składniki:
Jogurt
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżki posiekanego koperku + do dekoracji
- sól i pieprz
Masło
- 60 g masła
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
Jajka w koszulce
4 jajka
świeża mięta
pieczywo
Przygotowanie:
Wymieszać jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Wyłożyć na dno talerzy.
Przygotować aromatyczne masło: roztopić je na patelni, zagotować, usunąć pianę i dalej podgrzewać na niedużym ogniu przez około 2 minuty aż uwolni swój aromat. Odstawić z ognia, dodać paprykę oraz kumin i wymieszać.
Przygotować jajka w koszulce: zagotować wodę w garnku, zamieszać łyżką robiąc wir. Jajko wbić do małej miseczki a następnie dotykając brzegiem miseczki do wody delikatnie przelać jajko do wirującej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż biało będzie ścięte, ale żółtko pozostanie miękkie. Wyłowić łyżką cedzakową i położyć na jogurcie. Na 1 porcję podać 2 jajka w koszulce.
Polać aromatycznym masłem, posypać koperkiem i listkami świeżej mięty. Podawać z pieczywem.