Jajecznica sprawdza się idealnie zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Niektórzy jedzą ją na kolację. Jest sycąca a przede wszystkim zdrowa. Można ją jeść usmażoną tylko na maśle z dodatkiem szczypiorku, ale można też dorzucić do niej szynkę, kiełbasę, a latem soczystego malinowego pomidora.
Hitem ostatnich miesięcy jest jajecznica z wędzonym łososiem. Dodawanie do smażonych jajek ryb to ogólny trend, który polecają mistrzowie kuchni wielu cenionych restauracji. Jak ją zrobić? Poniżej podajemy przepis na jajecznicę z wędzonym łososiem.
Przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 80 g wędzonego łososia, pokrojonego w 1,5 cm paski
- 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 lub 2 bułki
Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki. Bułki przekroić na pół, opiec w tosterze i po ostygnięciu posmarować masłem. Rozgrzać patelnię na małą moc i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, dodać jajka i oprószyć delikatnie solą (łosoś wędzony może być dość słony). Smażyć na małym ogniu, przez niecałą minutę, delikatnie przesuwając jajka drewnianą łyżką, tak aby delikatnie się ścięły, ale nadal pozostały wilgotne i w większych kawałkach.
Jak tylko białka będą już prawie całkiem ścięte, dodać łososia i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszać, zdjąć z patelni i rozłożyć po równo na każdej połówce bułeczki.