Ten przepis na ciasto od Ewy Wachowicz nie jest zbyt skomplikowany. Efekt z kolei zaskakuje smakiem i aromatem. Maliny i borówki są tu połączone z biszkoptem. Ciasto to można zrobić w tortownicy, ale wyjdzie też w zwykłej prostokątnej blaszce.

Reklama

Oto przepis na biszkopt z malinami i borówkami Ewy Wachowicz.

Przepis

Składniki:

  • 250 g - mąki
  • 250 g - cukru
  • 7 - jajek
  • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 1 łyżka - octu
  • 1 szczypta - soli
  • MASA
  • 400 g - śmietany 18%
  • 6 - żółtek
  • 1 kostka - masła
  • 1½ szklanki - cukru pudru
  • 1 - galaretka owocowa
  • borówki i maliny

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do żółtek dolać ocet, wymieszać, dodać do piany z białek, znowu wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Przelać do tortownicy (średnica 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą, spód można dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Wystudzić, nasączyć ponczem (spirytus, woda i sok z cytryny).

Śmietanę i żółtka podgrzewać ubijając, aż masa zgęstnieje (najlepiej w kąpieli wodnej). Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną masę śmietanowo-żółtkową, zmiksować.

Na nasączony biszkopt dać masę, na masę owoce. Zalać wystudzoną galaretką o smaku użytych owoców.