Lato to czas, gdy w wielu kuchniach powstają domowe przetwory. Jednym z najpopularniejszych są oczywiści ogórki kiszone, czy konserwowe. Okazuje się, że można je również przygotować w wielu innych, równie smacznych wersjach.

Na szczególną uwagę zasługuje sałatka z ogórków w wydaniu słodko-kwaśnym. Będzie doskonałym dodatkiem nie tylko podczas letniego grilla, ale też jesiennych i zimowych imprez, czy codziennych posiłków.

Reklama

Sałatka, o której mowa, to sałatka szwagra. To połączenie ogórków, cebuli, marchwi, papryki oraz przypraw takich jak gorczyca, ocet i cukier sprawia, że jest ona orzeźwiająca i intensywna w smaku. Niektórzy uważają, że jest lepsza niż kiszone ogórki.

Oto przepis na sałatkę szwagra.

Przepis

Składniki:

2 kg ogórków

0,5 kg cebuli

0,5 kg marchwi

2 papryki

4 łyżki gorczycy

10 łyżek octu

2 łyżki soli

pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie warzyw: Ogórki, papryki i cebule pokroić w plasterki. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa: W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa z solą, cukrem, gorczycą i octem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin, aby smaki się przegryzły.

Napełnianie słoików: Umyte i wyparzone słoiki napełnić warzywami, zalewając powstałą zalewą. Pasteryzacja: Słoiki pasteryzować w dużym garnku przez około 5-10 minut, aby zapewnić trwałość przetworów. Gotową sałatkę można podawać jako dodatek do różnych potraw przez cały rok, ciesząc się smakiem lata nawet w zimowe dni.