Chyba mało kto nie przepada za pomidorami. Gdy tylko pojawiają się na bazarach i straganach zajadamy się nimi ze smakiem. Wielu z nas uważa, że można zamknąć ich smak w słoiku jedynie w formie przecieru. Nic bardziej mylnego. Pomidory nadają się idealnie na sałatkę, którą jesienią i zimą będą zajadać się wszyscy domownicy.
Wystarczy przygotować odpowiednią zalewę i dodać kilka aromatycznych dodatków w postaci ziół oraz cebuli. Jak przyrządzić pomidory w marynacie? Oto przepis.
Przepis
Składniki:
2,5 kg pomidorów
7 ząbków czosnku
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
450 g cebuli
pieprz w ziarnach
1,5 l wody
2 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
25 ml octu
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, pozbywając się ich środka. Ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plastry. Umyć koperek i natkę pietruszki, drobno posiekać. Cebulę pokroić w krążki.
Do słoików włożyć czosnek, posiekany koperek, pietruszkę oraz część pomidorów. Przykryć je cebulą, a następnie pomidorami oraz zieleniną. Wsypać kilka ziaren pieprzu. Do garnka wlać wodę, ocet oraz olej. Wsypać sól i cukier.
Składniki zalewy zagotować i zalać nią pomidory w słoikach. Odwrócić do góry nogami i poczekać aż wystygną. Przechowywać je w chłodnym i zacienionym miejscu. Będą dobre do zjedzenia nawet zimą.