Kiszona kapusta obok ogórków kiszonych była tym, co jeszcze kilkanaście lat temu najczęściej powstawało późnym latem w prawie każdym polskim domu. Dziś zazwyczaj kupujemy ją w sklepach albo na bazarach. Nic tak jednak nie smakuje jak własnoręcznie ukiszona, domowa kapusta.
Jak ją zrobić? Oto przepis Ewy Wachowicz na domową kiszoną kapustę.
Przepis
Składniki:
- 1 główka kapusty
- kilka marchewek
- kilka jabłek
- 20 g soli kamiennej na 1 kg poszatkowanej kapusty
- kminek
- liście laurowe
- jałowiec
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na 20 minut, by puściła sok.
Po tym czasie dodać startą marchewkę i przyprawy. Dobrze wymieszać i ponownie odstawić.
Kapustę z marchewką odcisnąć. Połowę przełożyć do kamionki i dobrze ugnieść. Wrzucić kilka jabłek i dodać resztę odciśniętej kapusty. Ubić. Przykryć dociętą na wymiar deseczką i obciążyć kamieniem. Zostawić w spokoju przez co najmniej tydzień (w temp. pokojowej). Następnie przenieść do piwnicy.