Wiśnie w syropie z przepisu siostry Anastazji to sprawdzony przepis. Co prawda wymaga odrobiny cierpliwości w przygotowaniu, ale efekt końcowy jest po prostu tego wart. Dzięki temu z owoców uzyskamy jak najwięcej soku bogatego w witaminy.

Reklama

Oto przepis na wiśnie w syropie od siostry Anastazji.

Przepis

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia wiśni pod bieżącą wodą. Następnie osusz je, np. z pomocą ręczników papierowych. Wydryluj wiśnie, jeśli jest taka potrzeba. Przełóż je do dużej miski i zasyp cukrem. Zrób to dokładnie. Zostaw tak pod delikatnym przykryciem na 24 godziny.

Po tym czasie w misce powinien pojawić się sok z wiśni. Zlej go dokładnie do garnka, a następnie podgrzej na średnim ogniu. Kiedy będzie gorący, zalej ponownie wcześniej przygotowane wiśnie. Odstaw w ten sposób na kolejne 24 godziny.

Wiśnie ponownie powinny puścić sok. Przemieszaj je, a następnie zlej owocową wodę do garnka. Soku powinno być tyle, aby przykryć wszystkie wiśnie w słoikach. Jeśli jest go zbyt mało, dolej odrobinę wody.

Zacznij podgrzewać sok. Zanim zacznie wrzeć, ułóż wiśnie do wyparzonych, suchych i czystych słoików. Zalej gotowe wiśnie w słoikach powstałym sokiem. Szczelnie zamknij każde naczynie. W dużym garnku ułóż na dnie bawełnianą ściereczkę. Wlej do połowy wodę. Zagotuj. Ustawiaj słoiki jeden przy drugim, a następnie pasteryzuj 15 minut.

Odwróć każdy słoik do góry dnem i pozostaw w ten sposób na blacie do wystygnięcia. Tak przygotowane wiśnie w słoiku możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.